Podpora od projektu SRP v období nouzového stavu

Tým projektu SRP je s vámi i v tomto náročném období. Připravili jsme pro vás souhrn důležitých i užitečných odkazů pro všechny, kteří se jako ředitelé, učitelé či rodiče potýkají s domácí výukou. Vaší pozornosti doporučujeme především rozcestník Vzdělávání #NaDálku. Ten připravilo MŠMT pro učitele, kterým se snaží zjednodušit přechod na online výuku. Zjednodušuje především orientaci mezi velkým množstvím zdrojů a materiálů. Pod střechou NPI ČR vznikl také webinář Jak na online vzdělávání, který má pomoci učitelům zdokonalit se ve využívání online nástrojů a zdrojů ve výuce a dokázali je efektivně uplatňovat. Další cenný zdroj je v neposlední řadě portál RVP, kde najdete užitečných 20 způsobů využití technologií pro online výuku nejen po uzavření škol. Níže vkládáme další odkazy z webu, od neziskových organizací i ze soukromé sféry, které můžete využít při domácím vyučování na síti.

Zdroje a inspirace přichází také z neziskového sektoru:
  • Matika.in nabízí matematiku pro 1. až 9. ročník základních škol 
  • Vzdělávací materiály pro práci s žáky od organizace Člověk v tísni:

Výukové lekce: Online nabízíme výukové lekce k jednotlivým tématům od globálního rozvojového vzdělávání přes migraci až po životní prostředí a práci s postoji u žáků.

Největší přání: Kniha Největší přání seznamuje děti pomocí příběhu plyšového koníka s širšími souvislostmi světa, ve kterém žijí. Kniha i metodika vedou děti k sebereflexi, kladení otázek, rozvíjení empatie a porozumění a pomáhají pedagogům zprostředkovat dětem složitá témata globálního vzdělávání velmi přívětivou formou.

Kam plaveš, pískací kačenko?: Publikace nabízí soubor aktivit, pomocí nichž můžeme žákům zprostředkovat téma plastů a plastového odpadu. Vzhledem k mnoha aspektům, jichž se plasty týkají, je toto téma ideální pro výchovu ke globálnímu občanství.   

Farídova jízda rikšou: Na příběhu bangladéšského chlapce Farída a příhod, které se mu stanou během jediného dne, se děti učí chápat propojenost dnešního globálního světa. Kniha je poutavě seznámí s tématy jako je globální obchod, klimatické změny nebo migrace. Metodickou příručku, která nabízí aktivity a podklady pro mezipředmětovou výuku na 1. stupni základní školy, si stáhněte ZDE.   

Testy, online učebnice či procvičování ze soukromého sektoru: